Railson do Carmo Domingues

föddes den 15: e oktober 1967 i Arraial d’Ajuda, en liten fiskarby i södra Bahia, i Porto Seguro kommun.

Railsons första kontakt med capoeira var i elvaårsåldern i Porto Seguro, tillsammans med sin far. Han såg en capoeira roda (spel) första gången i Porto Seguro. Läraren var Mestre Estrela, född i Canavieiras. Efter att ha tränat under några månader stängdes skolan, detta lämnade Railson inget annat val än att träna själv i Arraial d’Ajuda.

Det var början på capoeira i Arraial genom Railson, som använde improviserade platser såsom hangarer, bakgårdar, stränder för att lära sig mer och undervisa andra.

 

 

Under en resa till staden Belo Horizonte besökte han stora rodas (spel) och skolor och fick bekanta sig med Mestre Mao Brancas skola. Han identifierade sig med Mestre Mao Brancas arbete och utbildade sig i Belo Horizonte under en tid.
Det var så hans undervisning med Mestre började.

Den 12 oktober 1987 öppnade Railson sin egen skola, det första kulturcentret för capoeira i Arraial d’Ajuda.

Han reste över hela Brasilien att för att delta i evenemang och åkte till Belo Horizonte minst en gång om året för att utbilda sig och lära sig mer teknik.

År 1990 organiserade han det första ”dopet” (”batizado”) i Porto Seguro, då fick han lärarexamen av sin Mestre, och det blå bältet.
1992 fick Railson sitt contra-mestre bälte och 1995 blev han graderad till Mestre, i den första internationella capoeiraeventet arrangerat av gruppen Capoeira Gerais, i Belo Horizonte.

1998 ordnade Railson en batizado för sin grupp och gav den namnet ”Capoeira Sul da Bahia” (tillhörande ECCAGE – kulturskolan Capoeira Gerais). Samma år öppnade han sitt andra kulturella capoeiracenter i Porto Seguro. År 2005 öppnade Railson sitt tredje kulturella capoeircenter i grannskapet Santiago i Arraial d’Ajuda, capoeiracentret var avsett för att främja socialt arbete för de fattiga i samhället.

År 2005 fick Railson sin andra magisterexamen (vitt och gult bälte) och 2015 sin tredje magisterexamen (vitt och blått bälte). 

Sedan 1987 undervisar Mestre Railson capoeira vid sidan av sitt arbete i Arraial d’Ajuda. Förutom undervisningen deltar och leder han grenar av gruppen Capoeira Sul da Bahia i 18 länder och i olika städer i Brasilien.
Mestre Railson fortsätter att delta i och leda arrangemang som ordnas inom de grenar av Capoeira Sul da Bahia som finns i Brasilien och i andra länder.
Här finner du den brasilianska gruppens hemsida: http://capoeirasdb0.wixsite.com/capoeirasdb

Mestre Railson på besök här i Sverige, Kungälv