William Douglas Guimarães, Mestre Mão Branca, föddes den 14 april 1960 i Belo Horizonte, Minas Gerais. Han fick sitt smeknamn under en roda i Rio de Janeiro. På den tiden fanns det en ökänd rättvisesökare som kallades Mão Branca och eftersom det var kallt använde William Douglas Guimarães vita handskar då han deltog i rodan. Folk började kalla honom Mão Branca och smeknamnet fastnade, det skulle bringa honom lycka.

Mão Branca började träna capoeira med Mestre Jacaré (Luis Mario Gabeira Jacaré) i Belo Horizonte. Vid den tiden han var 16 år gammal och hade tränat med Jacaré i sex månader, men han var tvungen att flytta till Rio och det var i Niterói som han upptäckte Mestre Gigantes gym ’Negrinho de Sinha’ och började träna där. Han fick första bältet, grönt, sedan grön-gult bälte för att gå vidare till gult och slutligen gul-blått bälte innan han åkte tillbaka till Belo Horizonte för att söka arbete. När han kom dit så utövades capoeira på gatorna.

Han började ge lektioner på DCE vid Universidade Catolica, genom Mestre Dunga. Han arbetade under dagen och gav lektioner på kvällen. Plattformen för hans arbete grundades. Han återvände kort till Rio för att graderas till lärare genom att få det blå bältet och följande dag graderades han till contra-mestre bältet. Mão Branca fick sitt första mestre bälte (vit-grön) 1985, den andra (vit och gul) 1995 och den tredje Mestregraderingen (vit-blå) år 2005 och den sista mestre graderingen (helt vitt) 2015. År 1992 var han fick han ett hedersdiplom, Sporting Merit, av kommunfullmäktige i Belo Horizonte. Han grundade och var ordförande för ”Federação Mineira de Capoeira” i fyra år, och var också en av grundarna av ”Confederação Brasileira de Capoeira”.

Efter Mestre Gigantes bortgång lämnades ”Negrinhos de Sinha” utan ledare och då kände Mão Branca behov av att gå sin egen väg och skapade ’ECCEAGE’ (Escola Cultural Capoeira Gerais). I en hyllning till Mestre Bimba grundade han sin skola den 5 februari 1992 på årsdagen av Mestre Bimbas död. På denna dag, varje år, håller han ett evenemang som kallas ”Grande roda Bimba Nao morreu” (Stor roda Bimba är inte död).

Capoeira Gerais idag är en av de största och bästa capoeiragrupperna inom idrotts- och kulturlivet i både Brasilien och på andra håll. Med basen i Belo Horizonte, Minas Gerais, har den anslutna skolor spridda över hela världen.

Några av Mestre Mão Brancas skapelser: handskakningen Garra, Uniao e Forca och avskedssångena i slutet av varje lektion:

Salve Mestre Bimba / Salve Mestre Pastinha / Salve Besouro / Salve Zumbi

Salve Mestre Gigante / Salve Negrinhos de Sinha / Salve Capoeira Gerais / IÊ!

För att få veta mer om Mestre Mão Brancas arbete, klicka på länken www.capoeira.esp.br